Advies: Laat kinderen per dag een uur extra bewegen

“Laat kinderen iedere dag een uur extra bewegen” luidt het advies van de Onderwijsraad, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en de Nederlandse Sportraad. Dit uur bewegen per dag zou bovenop de gewone gymlessen van tweemaal een half uur in de week moeten komen.

 

Onmogelijk?

Leerkrachten en basisscholen snappen het advies, maar geven aan dat ze niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen. “Een uur per dag betekent 5 uur minder les in de week,” aldus Y. Korbrand (directrice van een basisschool). Gelukkig heeft de Sportraad daarover nagedacht en staat in het uitgeschreven advies dat kinderen bewegen kunnen koppelen aan schoolse activiteiten. “Er zijn oefeningen die de kinderen tijdens de les kunnen doen en die zelfs de leerprestaties bevorderen.”

 

Landsbelang

Volgens de Raden is het van landsbelang om kinderen meer te laten bewegen. Zo wordt opgesomd:

  • Kinderen staren in hun pauzes enkel nog naar hun mobiel of naar het digibord (waar een Youtubefilmpje wordt aangezet terwijl de meester of juf pauzeert);
  • Motorische ontwikkeling van kinderen is nog nooit zo slecht geweest als nu;
  • Kinderen van alle leeftijden worden klunziger, dikker en ongezonder.

 

Bewegen tijdens de les

Volgens de Gezondheidsraden zou beweging tijdens de les een positieve invloed op de hersenen moeten hebben, waardoor de cognitieve onderwijsprestaties worden verbeterd. Met andere woorden: kinderen zouden op het gebied van taal en rekenen veel meer progressie kunnen boeken als ze bewegen. Daarnaast mag in de pauzes meer aandacht uitgaan naar beweging, door het aanbieden van sport- en spelactiviteiten.

 

1 uur beweging per dag

Volgens de normen van nu zou een kind minstens 1 uur per dag moeten bewegen. De adviesraden vinden dat de school hierin een grote taak heeft. Immers zitten de kinderen de meeste uren van de dag op school. Dat geldt niet alleen in het basisonderwijs, maar ook in het voortgezet onderwijs en het mbo.

 

Wat vindt jij? Is het de taak van school om kinderen 1 uur per dag te laten bewegen?

Laat een reactie achter!