Buikvet zit niet óp, maar ín je buik! Over het gevaar van buikvet…

Veel mensen tillen helemaal niet zo zwaar aan “een buikje”. Gekscherend wordt het ook wel een “welvaartsbuikje” of “goede investering in mezelf” genoemd. Maar het vet hoopt zich niet óp je buik op, maar erin. En dat verandert de zaak wel een beetje.

Want als vet zich ophoopt rond je organen, vormt dat een directe bedreiging voor je gezondheid.

Lees hier hoe het precies zit met buikvet én ontdek de oplossing die jou van je buikje kan bevrijden.

 

Verschillende buikjes

Mannen en vrouwen hebben verschillende buikjes. Mannen worden vaak met appels vergeleken en krijgen eerder een “bierbuik”, terwijl vrouwen meer op peren lijken en het vet zich lijkt op te slaan rond de billen, heupen en buik.

Deze oneerlijke verdeling hebben we te danken aan de verschillende geslachtshormonen. Zo zorgt testosteron ervoor dat het vet bij mannen om de buik wordt opgeslagen oestrogeen zorgt er bij vrouwen voor dat het op de heupen en billen wordt gepland.

 

Maar ik ben vrouw en ik lijk meer op een appel dan op een peer…

Het klopt dat vrouwen op latere leeftijd meer op een appel gaan lijken. Dat heeft dan weer te maken met de overgang, waarbij er geleidelijk aan minder oestrogeen wordt geproduceerd. Daardoor wordt het testosteron (dat vrouwen wel degelijk hebben!) dominanter. Ook vrouwen kunnen dan een bierbuikje krijgen.

 

Testosteron als vetverbrander

Mannen hebben een groot voordeel ten opzichte van vrouwen, zeker op jonge leeftijd. Het mannelijk hormoon testosteron is namelijk een vetverbrander pur sang. Ook zorgt testosteron ervoor dat bestaande spieren nog sterker worden en meer energie verbruiken, waardoor de vetverbranding nog sneller verloopt. Dankzij dit testosteron worden mannen dus minder snel dik dan vrouwen. Oneerlijk, maar wel realiteit.

In de loop der jaren wordt dit echter wel minder. Als mannen ouder worden, neemt de hoeveelheid testosteron ook af. Het wordt zo moeilijker om op gewicht te blijven. Maar dat is niet het enige, want…

 

… Ik ben man en ik lijk meer op een peer dan een appel

Als je op latere leeftijd weinig testosteron meer aanmaakt, wordt het moeilijker om op gewicht te blijven. Zeker als je ongezond leeft en eet en drinkt, zal het vrouwelijke hormoon meer vat op je lichaam krijgen. Mannen met borsten én bierbuik zijn dan geen uitzondering meer..

 

Gevaarlijk, maar niet te zien

Een ijdele man zal zwaarder tillen aan zijn man boobs dan aan zijn bierbuik. En toch zit het grote gevaar hem in die buik. Het vet in de buik, billen en heupen bevindt zich net onder de huid. Maar er is meer dan dat vet. Er is ook buikvet dat zich ophoopt in de buikholtes. Dit vet wordt visceraal vet genoemd en is zeer ongezond.

Dit vet kan bijvoorbeeld gaan ontsteken, omdat vetcellen voller en voller worden en zich gaan delen. Een infectie kan het immuunsysteem aan laten slaan en leiden tot een chronische infectie. Door die infectie krijg je geen insuline meer en word je nog sneller dik.

 

Wat werkt wel?

De enige twee redmiddelen tegen een buikje en de gevaren van buikvet zijn voldoende beweging en gezonde voeding. Wie veel beweegt zal merken dat het vet op alle plaatsen beetje bij beetje begint te verdwijnen. Hoe intensiever, hoe vaker, hoe beter…

Het voordeel van veel beweging is dat het hormoon adiponectine wordt aangemaakt. Dit hormoon haalt buikvet rond je ingewanden weg en verplaatst het naar plaatsen waar het minder kwaad kan doen. Adiponectine zorgt er ook voor dat ontstekingen geen kans meer krijgen.

Beweging maakt je spieren sterker en zal ervoor zorgen dat spieren vanzelf meer energie gaan verbranden. Dan is het niet erg als je wat meer gaat eten, zolang je maar uitkijkt met wat je eet. Koolhydraatarme gerechten met de nodige eiwitten kunnen je optimaal helpen om nog meer af te vallen.

 

Lees de Afslank Receptenbijbel om te leren hoe je met voeding zowel welvaartsziektes kunt afweren als kunt afvallen zonder honger te lijden. In dit boek tref je meer dan 100 koolhydraatarme recepten die bijdragen aan het verbranden van buikvet… door te eten.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

 

Overige tip: slapen!

Bewegen dus. En gezonder eten. Maar er is meer dat je kan doen om  buikvet sneller te laten verdwijnen: slapen. In je slaap verbrand je namelijk ook vet. Tijdens het slapen komen er groeihormonen vrij die de vetverbranding nog verder stimuleren.

 

Heb jij last van buikvet? Hoe ga jij de gevaren bestrijden? Laat het weten in een reactie.

Laat een reactie achter!