Dagelijks 15 minuten een rondje rennen is goed voor kinderen

The Daily Mile, oftewel elke dag een rondje rennen van 15 minuten onder lestijd, maakt basisschoolleerlingen niet alleen gezonder, maar ook actiever tijdens de les. Dit is gebleken uit een onderzoek in BMC Medicine.

 

Onderzoek

Diverse onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Stirling bevelen basisscholen over de hele wereld The Daily Mile aan.

 

Nederland

In Nederland doen momenteel meer dan 13.000 leerlingen mee aan dit rondje rennen per dag. Het onderzoek geeft volgens Marjon Bachra – directeur van Jongeren op Gezond Gewicht – duidelijk aan dat kinderen door beweging lekkerder in hun vel komen te zitten. Ook leerkrachten geven deze signalen af.

 

Succesvol

Al eerder gaven leerkrachten op basisscholen aan dat het verplichte rondje van 15 minuten hardlopen succesvol was, maar daar was toen nog geen bewijs voor. Door dit onderzoek, waarbij zo’n 400 kinderen tussen de 4 en 12 jaar op twee Engelse basisscholen vergeleken werden, is dat bewijs er wel.

De groep kinderen waarbij de leerlingen The Daily Mile volgden werden veel positievere metingen van onder meer lichaamsvet, conditie en schoolprestaties gedaan.

 

Internationaal

De onderzoekers vinden de dagelijkse verplichte 15 minuten hardlopen een waardevol initiatief en doen de oproep dat alle basisscholen moeten overwegen The Daily Mile te introduceren.

 

Wat vind jij? Moeten leerlingen op basisscholen dagelijks verplicht 15 minuten hardlopen?

Laat een reactie achter!