De 8 basisregels voor succesvol afvallen

Ben jij ook al jaren bezig met afvallen en lukt het je maar niet om je streefgewicht te bereiken? Frustrerend is dat. Misschien goed om even een pas op de plaats te maken en je te verdiepen in wat er echt toe doet als je succesvol wil zijn in het afvallen.

We zetten de 8 belangrijkste basisregels voor je op een rijtje.

 

#1 Volg geen diëten

Diëten zijn niets meer dan commerciële producten die onzekere, dikke mensen gebruiken om zichzelf te verrijken. Atkins, Weight Watchers, Cambridge, Sonja Bakker en Weight Care zijn hier allemaal voorbeelden van. De ene is nog erger dan de ander: je keer op keer de hoofdprijs laten betalen voor een maandabonnement of dure shakes en repen aan je blijven verkopen, omdat je anders “echt niet af zal vallen”.

Wees gerust. Jij hebt geen dieet nodig.

Wist je trouwens dat “dieet” in het Oud-Grieks niets anders betekent dan “leefstijl”? Het gaat er dus om hoe jij leeft. En dat heb je zelf in de hand. Pak dus je slechte eet-, drink-, beweeg- en leefgewoontes aan en zie dat je op eigen kracht prima af kan vallen.

 

#2 Wees je bewust van calorieën

Wie wil afvallen moet stoppen met het eten van de verkeerde calorieën. Vaak zijn dit koolhydraten in voeding, die zich snel laten omzetten in suikers en je dus razendsnel dikker maken. Het zijn calorieën die niet nodig zijn, maar je wel dikker maken. De energiepiek is van korte duur, zoals bij koek, frisdrank, snoep en alcohol.

Je hoeft dit niet volledig af te zweren, maar probeer wel (aanzienlijk) te minderen.

Wil hij in 20 dagen suikervrij gaan leven? Bekijk dan het plan hieronder:

In 20 dagen suikervrij

 

#3 Investeer in goede voeding

Je kent ze vast wel: de repen van Atkins zonder koolhydraten en de eiwitshakes van Weight Care. Prijzige maaltijdvervangers die je korte tijd zullen helpen om af te vallen. Maar daarna? 90% van de mensen vervalt weer in het oude, ongezonde patroon. De reden daarvoor is eenvoudig: ze weten niet hoe ze gezonder moeten eten (en omdat ze weten dat je over een half jaar weer bij ze terugkomt voor nog meer shakes en repen, vertellen ze het je ook niet).

Investeer in gezonde voeding en doe niet aan shakes en repen, maar gewoon aan gezond eten en drinken!

 

#4 Eiwitten en vezels

Waar je koolhydraten moet zien te weren, kun je prima eiwitten en vezels gaan eten. Eiwitten geven je veel verzadiging, waardoor je minder snel weer honger zal krijgen. Eiwitten vind je in noten en zaden, bepaalde zuivelproducten, vlees, kip en vis.

Een eiwitdieet is er helemaal op gericht om je eiwitrijke producten te laten eten, maar ook daar zitten keerpunten aan. Het gaat om de juiste balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. In het kookboek “de Afslank Receptenbijbel” word je precies uitgelegd hoe dat werkt.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

 

#5 Beweeg

Bewegen is heel goed voor je. Je kunt afvallen door gezonder te gaan eten, maar door direct de overtollige energie te verbruiken, bespoedig je dit proces. Een half uur per dag is prima, maar een uur is nog beter. Bouw het bewegen wel langzaam om.

Je hoeft ook niet naar de sportschool om te bewegen: wandelen, de boodschappen op de fiets doen, wat vaker de trap pakken en simpelweg tuinieren zijn allemaal manieren van  bewegen die je zo toe kan passen.

 

#6 Water

Water drinken helpt inderdaad bij het afvallen, zo is uit onderzoeken gebleken. Het meest zinvol is het om vlak voor het eten water te drinken. Je hebt daardoor minder honger en zal niet teveel gaan eten.

Drink jij veel vruchtensappen, frisdranken en siropen? Vervang dan eens de helft van die drankjes door een glas water. Je zal versteld staan van het effect.

 

#7 Groenten zijn van belang

Groenten kun je niet teveel eten. Daarbij zitten ze vol met voedingsstoffen, waaronder mineralen, vezels en vitaminen. Ze bevatten nauwelijks calorieën.

Probeer het minimum van 250 gram groenten per dag aan te houden, maar meer mag natuurlijk altijd. Je kunt je leven aanpassen door ook groenten bij de lunch te nuttigen of als tussendoortje.

 

#8 Afvallen is volhouden

Wie wil afvallen zal al snel tegen zichzelf aanlopen. Iedereen die afvalt komt een weegschaal tegen die het tegenovergestelde beweert: heb ik zo mijn best gedaan en ben ik 200 gram aangekomen?

Dat kan gebeuren, want je lichaam is een andere houding aan het aannemen. Afvallen betekent soms ook dat er meer vocht wordt vastgehouden of dat spiermassa groeit. En dat weegt nu eenmaal veel gewicht.

Let er dus op dat je aan kan komen door het afvallen, maar niet in vet. Dat vet zal je zien verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Houd vol en geef niet op. Af en toe zondigen mag zeker, mits je het beperkt. Van dat ene taartje word je echt niet spontaan weer dikker. Wel als je het taartje elke dag aanneemt.

Wie echt bezig is met afvallen zal snel resultaat boeken en gemotiveerd raken om door te gaan. Die gedachte moet je eigenlijk altijd zien vast te houden.

 

Welke regels hanteer jij om af te vallen?