Een hartaanval door de koffie… Hoeveel koffie kun je drinken op een dag?

Over koffie en de effecten op je gezondheid gaan veel berichten rond. Zo ook het verhaal dat je een hartaanval door de koffie kan krijgen.

En hoeveel koffie kun je nu eigenlijk drinken op een dag?

 

Cafestol

In koffie zit het stofje cafestol. Cafestol draagt bij aan een verhoging van je LDL-cholesterol. Een teveel van dit cholesterol in je bloed laat zich niet afvoeren en plakt zich vast aan de binnenkant van je bloedvaten.

Daarmee wordt de kans op een beroerte of hartaanval vergroot.

Het kan dus inderdaad zijn dat teveel koffiedrinken leidt tot een hartaanval.

 

Filteren van koffie

Kun je daar iets tegen doen? Koffiedrinken is voor veel mensen immers een gewoonte, waar ze liever niet vanaf stappen.

Gelukkig kun je koffie filteren. Hoe beter de koffie gefilterd wordt, hoe lager de hoeveelheid cafestol. In de tabel hieronder zie je de mate van filteren per koffiesoort en de hoeveelheid cafestol er dan overblijft.

Hoeveel koffie per dag

Hoeveel koffie mag ik per dag drinken?

Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar het Voedingscentrum raadt gezonde volwassenen aan de 400 mg cafeïne per dag niet te overschrijden. Wie zich aan die 400 mg houdt zal geen negatieve gevolgen van koffiedrinken ondervinden. 400 mg cafeïne is ongeveer wat er in 3 tot 4 kopjes koffie zit.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden – overigens net als voor jongeren en kinderen – andere richtlijnen.

 

Cafeïnevrije koffie

‘Maar ik drink cafeïnevrije koffie’, zou je kunnen denken. Helaas zit cafestol ook in cafeïnevrije koffie. Het is wel minder dan in cafeïnehoudende koffie. Let dus op de hoeveelheid cafeïne in de tabel, maar het komt er op neer dat je meer cafeïnevrije koffie kunt drinken dan “gewone” koffie.

 

Welke koffie drink jij het liefst? En overschrijdt jij de 400 mg cafeïne per dag? We zijn benieuwd naar je reactie.

Laat een reactie achter!