Een zorgverzekering afsluiten: verplicht of niet?

De nieuwe premies van de diverse verzekeringsmaatschappijen zijn bekend en dit betekent dat het weer mogelijk is zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, vind je gemakkelijk en snel de beste én de goedkoopste zorgverzekering. Maar is het wel verplicht een verzekering af te sluiten? Je leest het op deze pagina.

De basisverzekering: verplicht in Nederland

In veel landen ben je niet verplicht een zorgverzekering af te sluiten. In Nederland heb je deze verplichting wel. Je bent niet verplicht een zorgverzekering met aanvullende dekking af te sluiten, maar de basisverzekering is wel verplicht. Dit betekent dat iedereen die in Nederland woont of werkt, minimaal een basisverzekering af moet sluiten. Je kunt zelf kiezen of je jouw basisverzekering wel of niet wil uitbreiden met aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld voor de tandarts of voor fysiotherapie.

Wat gebeurt er als je geen verzekering hebt?

In Nederland is er een instantie die controleert of iedereen een zorgverzekering heeft. Deze instantie heet het Zorginstituut Nederland. Komt het Zorginstituut Nederland erachter dat je geen verzekering hebt afgesloten, dan krijg je hier een brief over. Sluit je nu nog geen zorgverzekering af, dan krijg je een boete. Je hebt drie maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten, na het ontvangen van de brief van het Zorginstituut Nederland. Uiteraard zal het instituut controleren of je na het ontvangen van de brief wel of geen verzekering hebt afgesloten.

Heb je na het betalen van je boete nog steeds geen verzekering afgesloten? Dan krijg je nog een boete. Heb je nu nog geen verzekering, dan sluit het instituut een verzekering voor je af. De premie van deze verzekering wordt ingehouden op je loon. Ben je niet in loondienst of krijg je een uitkering, dan krijg je een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau om jouw premie te betalen.

Besparen op jouw zorgpremie in 2018? Gebruik deze zorgvergelijker en bespaar.

Laat een reactie achter!