Erg populair op dit moment is het proteïnedieet. Het idee achter dit dieet is dat je in vrij korte tijd behoorlijk wat kilo’s kunt verliezen. Maar in hoeverre is dat zo? En hoe werkt een eiwitdieet? In dit artikel besteden we uitgebreid aandacht aan die twee vragen.

 

Een eiwitdieet

In principe gaat een eiwitdieet uit van het nuttigen van zoveel mogelijk eiwitten in je voeding. In tegenstelling tot heel veel andere diëten gaat dit dieet er dus niet vanuit dat je drastisch mindert met je calorie-inname door op een houtje te bijten of door soepen te eten. Het gaat ervan uit dat je veel calorieën vervangt door eiwitten. Het idee erachter is vrij eenvoudig: eiwitten zorgen ervoor dat je een vol gevoel hebt. Je hebt dus minder behoefte aan snacks na de maaltijd, waardoor je minder snel aan zult komen.

 

Verbranding van vet

Tevens zorgt een eiwitdieet ervoor dat je meer moet verbranden. Eiwitten laten zich namelijk moeilijk wegkrijgen uit het lichaam en vragen dus veel energie. Die energie wordt gehaald uit de huidige vetopslag. Terwijl je een eiwitdieet volgt, verbrandt je dus in een aardig tempo ook nog extra vet. Hoewel beweging altijd een extra effect heeft op het afvallen, is dat niet per definitie noodzakelijk.

 

Verbrand 5 tot 6 kilo in een week

Een eiwitdieet is geen crash dieet, dus geen dieet waarbij je in korte tijd veel afvalt. Desondanks verbrandt je met een eiwitdieet dat je goed volgt wel drastisch en veel vet. Je kunt tot wel vijf of zes kilo per week verbranden als je een eiwitdieet op de juiste wijze volgt. Hoe kan dat? Dat heeft nog altijd te maken met de eerdere genoemde factoren, namelijk:

  • eiwitten laten zich moeilijk afbreken door het lichaam, waardoor je lichaam veel energie nodig heeft om ze te laten verbranden;
  • eiwitten zorgen ervoor dat je na een eiwitrijke maaltijd geen honger of trek meer hebt en je zult dus niet snel naar snacks grijpen.

 

Hoe ziet zo’n dieet eruit?

Benieuwd naar een goed eiwitdieet. Bij een eiwitdieet gaat het er dus om dat je calorieën weert en eiwitten omarmt. Je moet dus veel gaan eten waar eiwitten inzitten. Dergelijke producten zijn onder meer vis, vlees, zuivel en sommige groenten en noten. Je moet er echter goed op letten dat er aan de producten geen vetten zijn toegevoegd, want die kunnen een negatief effect hebben op het eiwitgehalte. Met een eiwitrijk dieet krijg je dus recepten en ingrediënten in handen boordevol proteïne. Zo haal jij het beste uit je eiwitdieet.

Lees ook dit artikel over een heerlijk risotto recept.

 

Eiwitshakes

Op de markt zijn tegenwoordig veel eiwitshakes te vinden. Dit zijn shakes die boordevol proteïne zitten. Voornamelijk sporters (en dan vooral mensen die aan intensieve krachttraining en cardio doen) nuttigen deze shakes na het sporten, omdat ze dan snel worden opgenomen door de spieren en nog sneller worden omgezet in spiermassa. Dat is een bijkomend effect en tevens de wijze waarop je metabolisme (vet verbranding) in werking wordt gezet. Op die manier dragen deze shakes ook bij aan het verliezen van gewicht.

 

Eiwitdieet van VitadisVitadis dieet

Een dieet waarin eiwitten centraal staan is het Vitadis dieet. Met dit dieet krijg je de ingrediënten thuis gestuurd, voorzien van uitgebreide handleidingen en recepten. Ook kun je met Vitadis gebruik maken van online coaching, waardoor je zeker weet dat je altijd op de goede weg zit met je dieet.

[otw_shortcode_button href=”/vit” size=”medium” icon_position=”left” shape=”square”]Bekijk Vitadis zelf en ontvang 50% korting![/otw_shortcode_button]

 

Proteïne

Een ander woord voor eiwit is proteïne. Met name in zalm en tonijn, melkproducten, noten en bepaalde vleessoorten (waaronder rundvlees en paardenvlees) zit veel proteïne. Hoe minder deze producten bewerkt zijn, hoe meer eiwitten er over zijn gebleven en hoe beter ze dus zijn voor in jouw dieet.