Fitte “zitters” hebben grotere kans op diabetes type 2

Onderzoek toont aan dat mensen die veel zitten een grotere kans hebben op diabetes type 2. Ook al sporten deze mensen regelmatig en kunnen ze als fit worden  beschouwd.

 

Onderzoek

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Diabetelogia, werd gehouden onder meer dan 8.000 mensen tussen de 40 en 75 jaar, met en zonder diabetes. Deze mensen zijn jarenlang medisch gevolgd en onderzocht.

Bij de deelnemers werden de dagelijkse activiteiten geregistreerd en aan de hand daarvan werd een relatie gezocht tussen een actieve levensstijl en de cardio-metabole gezondheid. Daaronder vallen onder meer obesitas en diabetes.

 

Verband tussen zitten en diabetes type 2

Er werd een verband gevonden tussen veelvuldig zitten en een grotere kans op diabetes type 2. Opvallend was echter dan de combinatie van fitheid en veel zitten het risico op diabetes 2 nog meer vergrote.

De onderzoekers vinden dit een bijzondere conclusie, want er wordt vaak gedacht dat sporten en fitheid ziektes als diabetes juist voorkomen.

Het is dus goed om te weten dat veel zitten voor de televisie, op het werk of in de auto, een risicofactor is, ook al ben je verder fit en beweeg je actief.

 

Lees ook: 10 redenen om koolhydraatarm te eten als je diabetes hebt

Laat een reactie achter!