Gezond eten voor drukke mensen (6 tips)

Ben jij een druk mens? Dat is geen excuus om ongezond te eten! Ook als je niet elke ochtend uitgebreid kunt ontbijten, ’s middags tegen enen de lunch kunt nuttigen en ’s avonds rond zessen aan kunt schuiven voor het diner, kun je gewoon gezond eten.

Eerst de voordelen en daarna volgen 6 tips die je daarbij kunnen helpen.

 

Voordelen van gezond eten

Drukke mensen laten gezond eten vaak aan zich voorbij gaan. Ze nuttigen sneller een kant-en-klaar maaltijd, halen wat onderweg of eten op de zaak een broodje ongezond. Gezond eten is belangrijk. Daar zijn deskundigen het al langere tijd over eens. Maar waarom is het zo belangrijk om gezond te eten?

Om te beginnen blijf je slank als je gezond eet. Je lichaam wordt niet overspoeld met koolhydraten en suikers, die het niet kwijt kan en daarom maar als vetmassa opslaat. Maar gezond eten levert ook een betere nachtrust, meer weerstand, een lager risico op welvaartsziektes én een gelukkiger gevoel op.

 

1 Sla geen maaltijden over

Op vaste tijden eten zorgt ervoor dat je structuur aan je voeding biedt. Dat is belangrijk. Net zo belangrijk is het om – ook al heb je het druk – geen maaltijden over te slaan. Rond twaalf uur een belangrijke meeting? Dan lunch je daarvoor of erna. Maar niet lunchen, dat is geen optie meer.

Want de honger blijft. Sterker nog: de honger gaat aan je knagen. Onbewust zal je steeds meer ongezonde voeding tot je nemen, zoals koeken, snoep en chips. Alles om dat gevoel maar te stillen. Maar ondertussen kom je wel aan en word je een stuk ongezonder.

 

2 Pas op met tussendoortjes

Wie drie keer op een dag goed eet, zal minder behoefte hebben aan tussendoortjes. Maar wie toch tussendoortjes nuttigt moet oppassen. Veel tussendoortjes zijn helemaal niet zo gezond als ze lijken. De zogenaamd “gezonde” repen met muesli zitten boordevol koolhydraten.

Wil je een tussendoortje? Kies dan voor groenten (komkommer, paprika en tomaat heb je niet voor niets in snackformaat) of een stukje kip- of kalkoenfilet, een stukje magere ham of desnoods een gekookt ei.

Maar beter nog is het om gewoon goed te eten tijdens de vaste maaltijden. Een licht hongergevoel tegen de volgende maaltijd aan, is een teken dat je het goed doet. Je hebt dan genoeg gegeten om het op uit te houden en de volgende maaltijd dient zich alweer aan.

 

3 Bereid je dag voor

Wanneer je van tevoren weet dat je niet op gezette tijden zal kunnen eten en drinken, kun je dat alsnog voorbereiden. Neem een pakketje mee met gezonde voeding voor onderweg, zodat je in de auto of trein kunt lunchen. Bereid de momenten voor en plan ze desnoods in. Je hebt immers recht op pauze en zeker recht om goed voor jezelf te zorgen.

Een handige tip is dus om een pakketje mee te nemen. Daar kan van alles in zitten, zoals kaas, een beetje groenten (van de vorige avond), wat rijstwafels, noten, zaden en vers fruit. Gezond, verantwoord en ook nog lekker gevarieerd.

 

4 Eet na het sporten

Ben jij iemand die in de avond sport? Naast je drukke bestaan? Dan moet je daar ook rekening mee houden. Eten voor het sporten is niet aan te raden. Je lichaam gaat dan namelijk tijdens het sporten aan het werk met je spijsvertering. Dat werkt elkaar tegen.

Sporten op een lege maag, anderzijds, is ook niet wat je wil. Daarom kun je het beste een tussendoortje nemen voor het sporten (bijvoorbeeld een banaan, een stukje worst of een gekookt ei) en na het sporten lekker gaan eten.

 

5 Breng regelmaat aan in onregelmatige diensten

Een veelgehoorde klacht is dat mensen onregelmatige diensten en zich “daarom niet aan die strenge eetschema’s kunnen houden”, wat natuurlijk onzin is. Je hebt zelf de regie over je lichaam en kunt zelf regelmaat aanbrengen. Breng dus regelmaat aan in onregelmatige diensten door je aan te passen.

Werk je ’s nachts? Dan is het niet gek dat je de lunch voor gewone mensen verplaatst naar later op de avond, rond een uur of negen. Dan kun je vlak voor middernacht nog een lichte maaltijd nuttigen en aan het werk. Kom je dan uit je nachtdienst, dan neem je een (stevig) ontbijt.

Desnoods leg je op een rooster vast wanneer je welke maaltijd eet. Die regelmaat is voor iedereen in te brengen, ook al houdt het misschien in dat je de ene dag vroeger eet dan de ander. Als het maar vaststaat dát je eet.

 

6 Uit eten hoeft niet ongezond te zijn

Tot slot hebben we de drukke mensen die vaak buiten de deur eten. Wanneer je het een beetje goed voor elkaar hebt zelfs tussen de middag én ’s avonds! Een zakenoverleg in een restaurant is natuurlijk lekker, maar er schuilt ook gevaar in. Elke dag ongezonde bijgerechten (zoals friet en sausjes), drank en vette hoofdgerechten kan ertoe leiden dat je dikker wordt, kortademiger, minder conditie krijgt, een lagere weerstand en tegen meer van dat soort onprettige zaken aan gaat lopen.

Maar niemand zegt dat jij élke avond het broodmandje leeg moet eten, laat staan dat élk broodje besmeerd moet worden met boter… Ook kun je water proberen te drinken en drank met alcohol en suikers proberen te beperken. Kies voor gerechten met groenten (vegetarische gerechten) en vermijd het gebruik van sausjes. Sla tot slot ook nog het toetje over en ga voor een kop muntthee en je zit helemaal gebakken.

 

Kortom…

Laat je gezondheid niet afhangen van de omstandigheden, maar maak je eigen omstandigheden ten gunste van je gezondheid. Je lichaam is de enige plaats waarvan het zeker is dat je er de rest van je leven zal moeten doorbrengen. Zorg er dus goed voor!

 

Hoe gezond is jouw eetpatroon? Deel je mening in de comments!

Laat een reactie achter!