Heb je diabetes? 10 redenen om te minderen met koolhydraten

Een koolhydraatarm of –beperkt dieet is tegenwoordig erg populair onder mensen die gewicht willen verliezen. Steeds vaker schrijven artsen en diëtisten een koolhydraatbeperkt dieet ook voor bij mensen met diabetes type 2.

Er worden goede resultaten geboekt met een koolhydraatbeperkt dieet. Intussen zien ook wetenschappers steeds meer heil in koolhydraatbeperkte maatregelen.

Hieronder volgen 10 redenen om te minderen met koolhydraten als je diabetes type 2 hebt.

 

#1 Stabielere bloedsuikers

Wanneer je bloedglucosespiegels wil stabiliseren werkt een koolhydraatbeperkt of –arm dieet werkt het beste. Minder koolhydraten zorgen immers voor minder hoge pieken en minder diepe dalen. Daarmee zijn bloedsuikers stabieler.

 

#2 Overgewicht

Vooral mensen met overgewicht hebben diabetes type 2. Van hen zijn velen te dik geworden door het ongemerkt eten en drinken van snelle (slechte) koolhydraten uit sappen, koek, kant-en-klare producten en sauzen. Deze stille koolhydraten zijn echte boosdoeners. Een koolhydraatarm dieet gaat ze uit de weg.

 

#3 Gunstig effect

Ook al is afvallen niet je doel, een koolhydraatbeperkt dieet heeft een gunstig en positief effect op de bloedglucosewaardes.

 

#4 Afvallen is mooi meegenomen

Wanneer je zowel diabetes type 2 hebt als overgewicht, is het natuurlijk mooi meegenomen dat je zowel een betere bloedsuikerspiegel krijgt als gewicht verliest. En intussen kan gesteld worden dat een koolhydraatarm dieet zeker zorgt voor het verliezen van gewicht.

 

#5 Makkelijk dieet

Een koolhydraatarm dieet is niet alleen zo geliefd omdat het zo goed werkt, maar ook omdat het een vreselijk makkelijk dieet is. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen houden dat vele malen beter vol dan mensen die een ander dieet volgen of op een andere manier trachten gewicht te verliezen.

De grote voordelen vaan een koolhydraatarm dieet zijn dat je minder energiedipjes hebt, minder zin hebt in snoepen en makkelijker eten kan laten staan.

 

#6 Verzadigd

Een koolhydraatarm of –beperkt dieet zorgt er doorgaans voor dat je meer eiwitten en vetten nuttigt. Denk aan kip, vis, avocado, noten en zaden. Daardoor ben je sneller verzadigd en heb je niet meer de neiging om veel te gaan eten. Die neiging heb je wel bij pasta en brood (typisch koolhydraatrijke producten).

 

#7 Meer gezonde vetten

Koolhydraatbeperkte en –arme voeding bevat naar verhouding veel meer vet dan gewone voeding. Dit zin gezonde vetten die je niet dikker maken en die ook geen risico vormen voor hart- en vaatziekten. Denk aan vetten uit vis en noten en zaden.

 

#8 Cholesterol

Een koolhydraatbeperkt en –arm dieet is goed voor het cholesterolgehalte. Zo zorgt een dieet ervoor dat de triglyceriden in het bloed dalen en je gezonde HDL cholesterol stijgt.

 

#9 Onderzoekers zeggen het…

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat mensen die diabetes type 2 hebben en een koolhydraatarm dieet volgen, minder medicijnen nodig hebben en soms zelfs helemaal van medicijngebruik af kunnen stappen. Mensen met diabetes type 1 kunnen door een koolhydraatarm of –beperkt dieet meestal met minder insuline doen.

 

#10 Geen bijwerkingen

Een groot voordeel van een koolhydraatarm dieet ten opzichte van medicijnen is dat een koolhydraatarm dieet geen bijwerkingen heeft (hooguit even bij het overstappen). Een goed koolhydraatbeperkt dieet bevat ruim mineralen, vitaminen en vezels. Dat maakt dat mensen zich fit en sterk voelen.

 

Goed van start met een koolhydraatarm dieet? De Afslank Receptenbijbel wordt gezien als hét boek voor koolhydraatarm leven. Niet alleen staan er ruim 100 recepten in, ook vind je achtergrondinformatie en weekmenu’s om direct te beginnen met afvallen. Duizenden mensen zijn je voorgegaan en boeken grote successen met de Afslank Receptenbijbel.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter!