Heerlijk, die zomer… Maar wat doen we met die muggen?

Voor velen herkenbaar. Een lekkere warme avond in de tuin afsluiten. Boekje en drankje erbij, misschien Netflix… Maar met het invallen van de schemering gezoem bij je oren. En dan kriebels in je nek, op je benen en armen.

Overal muggen. Gelukkig zijn er allerlei middeltjes tegen die insecten. Maar hoe goed werken anti-muggenmiddeltjes nu echt?

 

Effectieve bestrijding

Er bestaan echt effectieve middelen om muggen te bestrijden. Zo schijnt het smeersel DEET heel goed te werken en werken ook de minder bekende (p)icaridine, citrodiol-extract (uit cirtoeneucalyptusolie) heel goed. Wanneer je op de verpakking van een product ziet dat deze stofjes erin zitten, dan ben je vrijwel zeker van een effectieve bestrijding.

Helaas zijn er ook heel veel middeltjes die niet werken.

 

Citronella

Zo is van citronella (helaas) bekend dat het nauwelijks tot niet werkt. Muggen trekken zich niets aan van citronellakaarsen, -stokjes en smeersels. De olie van citronella komt namelijk uit citroengras. Effectiever zou de olie uit de citroengeranium kunnen zijn, maar ook daarvan is bewezen dat ze nauwelijks tot niet werkt.

 

Duur van de bescherming

Van DIEET (p)icaridine en citrodiol-extract mag je dus verwachten dat ze werken. Echter is de duur van die producten niet eindeloos. De duur van de bescherming is afhankelijk van de hoogte van de concentratie van de stof die muggen op afstand houdt.

Hoe hoger de concentratie, hoe langer je beschermt bent. DEET werkt tot wel 5 of zelfs 6 uur nadat je het hebt aangebracht. Soms zelfs langer dan dat.

Gelukkig kun je, net als zonnebrand, na de uitwerking van het product gewoon opnieuw smeren.

 

Niet-werkende middeltjes. Wanneer wordt het gevaarlijk?

Nu is het in Nederland en België vooral irritant als muggenmiddeltjes niet werken. Je wordt wat vaker geprikt en je moet dat gezoem om je heen tolereren. Maar het wordt gevaarlijker wanneer je op vakantie gaat naar Aziatische oorden, Zuid-Amerika of de tropen. Daar heb je immers malaria, gele koorts en het zikavirus die door muggen kunnen worden overgebracht.

Het is dus zaak om je goed te laten informeren wanneer je naar een risicogebied trekt. En neem vooral DEET mee!

 

Welke middeltjes werken nog meer niet?

Van de volgende middeltjes is ook bekend dat ze niet of nauwelijks werken:

  • Pleisters en patches met etherische oliën
  • Elektrische vliegenlampen
  • Apparaatjes met zogenaamd ultrasone geluiden die muggen op afstand zouden houden
  • Armbandjes met anti-muggenstoffen
  • Het slikken van vitaminepillen (zoals vitamine B).

 

Natuurlijk muggen verjagen

Wanneer je geen zin hebt om jezelf in te smeren met DEET als je op je eigen terras zit, kun je ook overwegen om je tuin anders in te richten en op natuurlijke wijze muggen te verjagen. Zo is bekend dat muggen niet van lavendel, basilicum en rozemarijn houden. Door op strategische plaatsen in je tuin grote lavendel-, rozemarijn- en basilicumplanten neer te zetten, kun je muggen dus (meer) op afstand houden. Al zal er altijd een eigenwijze mug zijn die zich ook daar niets van aantrekt. (En je moet natuurlijk ook zelf van de geur houden!)

 

Hoe houd jij thuis de muggen op afstand? Heb je nog tips? Deel ze in de comments.

Laat een reactie achter!