Het belang van buitenspelen

Ongecontroleerd kunnen spelen maakt het voor kinderen mogelijk om de indrukken van de dag te verwerken en zichzelf ontwikkelen. Dat zijn de voornaamste redenen die psychologen geven voor het feit dat kinderen buiten moeten spelen.

En juist dat vinden we als ouders erg lastig. Ze laten spelen zonder supervisie… Enerzijds durven we dat niet aan, want wat als er iets gebeurt? Anderzijds lijken we wel ontaarde ouders als we onze kinderen de deur uittrappen.

Toch is het goed om je kind zonder toezicht te laten spelen.

 

Gecontroleerde vrije tijd

Kinderen hebben behoefte aan vrijheid. Echte vrijheid. En dat is wat anders dan van het ene clubje naar de andere sportles te worden gereden. Want er is dan eigenlijk geen sprake van vrije tijd. Eerder van “gecontroleerde vrije tijd”.

Dit kan zijn weerslag hebben op de ontwikkeling van kinderen.

 

Vrijheid tegenover veiligheid

En toch… je hoort zoveel verhalen. Kinderen die worden meegenomen, kwaadwillende mensen in de buurt. Je wil je kind veilig houden. Maar wat als je daarmee hun ontwikkeling belemmert?

Mariska Visser (kinderpsychologe en ontwikkelingskundige) erkent het probleem: “Ouders zijn bang. Ze zien pedofielen op elke straathoek, denken dat kinderen thuis moeten leren en zich het beste ontwikkelen als ze er zelf bij zijn. Het liefst zijn ouders elk moment bij hun kind om zich van hun veiligheid te verzekeren.”

 

Ruimte tot ontwikkelen

“En dat is juist wat je als ouder niet moet doen,” vindt Visser. Kinderen krijgen pas de kans om zich te ontwikkelen als ze toe mogen geven aan hun nieuwsgierigheid. Daardoor volgen vanzelf doorzettingsvermogen, focus en zelfredzaamheid. Die zullen zich vroeg of laat ook naar school vertalen.

“Geef kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen,” adviseert Visser. “Laat ze vooral samenspelen met andere kinderen en laat ze doen wat ze leuk vinden.”

En wat die veiligheid betreft? “Daar kun je afspraken overmaken. Laat ze op een vast moment even langskomen of ga zelf even kijken. En je hebt tegenwoordig mooie apps waarmee je elk moment kan zien waar je kind uithangt.”

 

Durf jij je kind los te laten? Welke afspraken met betrekking tot buitenspelen heb jij?

Laat een reactie achter!