Ervoor kiezen om af te gaan vallen is één. Het daadwerkelijk gaan doen is een tweede. En lang niet altijd vanzelfsprekend, mag wel blijken. Hoe kun je het afvallen op zo’n manier doorzetten dat je echt de kilo’s eraf ziet vliegen? In dit artikel geven we je enkele handzame tips, die je helpen om door te gaan. Want doorzettingsvermogen is nu eenmaal cruciaal voor wie wil afvallen.

 

Begin op een goed moment

Overhaast beginnen met afvallen is zo goed als zeker gedoemd om te mislukken. Wie te snel wil afvallen, zal ook snel teleurstelling ervaren. Je verwachtingen zijn immers te groot. En wie teleurgesteld raakt, verzeilt weer waar hij ooit begon: met teveel kilo’s. Wat zijn enkele goede momenten om te beginnen met afvallen en wat juist niet? Lees het in onderstaande afbeelding.

Wanneer is het juiste moment om af te vallen?

 

Begin niet alleen

Het kan helpen om samen af te vallen. Een afvalmaatje heeft vaak hetzelfde doel als jij en samen kun je elkaar door het afvalproces heenslepen. Een goed afvalmaatje voldoet aan het volgende profiel (wellicht kun je dit bij de plaatselijke supermarkt opprikken ;)):

 • wil net als jij serieus aan de slag met afvallen;
 • is bereid om door te zetten en gaat niet bij de pakken neerzitten;
 • heeft het ook echt nodig om af te vallen (want iemand die amper vet heeft en af wil vallen, is niet echt motiverend om mee samen te werken);
 • is in staat om zich langere tijd beschikbaar te stellen;
 • durft het aan om jou aan te spreken op je gedrag, je onvermogen om af te vallen;
 • is in staat om je te coachen en in staat om van jou coaching te ontvangen.

 

Bereid je goed voor

Wanneer het echt nodig is om af te vallen is er (helaas) geen sprake van “even wat kilo’s verliezen”. Met andere woorden: je moet je goed voorbereiden op het afvallen om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Je leven zal veranderen als je besluit om serieus af te gaan vallen. Je leven komt op zijn kop te staan. Een goede voorbereiding, en vooral het besef van wat je wel en niet moet doen, is dus van belang. Hieronder een opsomming van zaken waar je rekening mee moet houden:

 • ander leefgedrag;
 • vaker “nee” zeggen tegen zoetigheid, gebak en andere lekkernijen;
 • genoegen nemen met kleinere porties;
 • (veel) meer beweging zien te krijgen;
 • zorgen voor voldoende rust;
 • je lichaam de kans geven zich aan te passen aan je nieuwe leefritme.

 

Zoek een goed dieet

Een heel belangrijke factor is het vinden van een goed dieet. Als je besluit serieus af te vallen kan een dieet je heel veel schelen. Een dieet geeft namelijk richting aan je doelstelling, middels eten en beweging. Je dieet helpt je op weg met recepten die je mag eten en zorgt ervoor dat je niet teveel van het pad afwijkt. Een goed dieet past bij jou. Zorg er dus voor dat je een dieet goed doorgrond hebt voordat je ermee in zee gaat. Zie het als een sollicitatieproces. In de toekomst behandelen we hier enkele succesvolle diëten, zodat je weet wat je kunt verwachten.

 

Ga aan de slag!

Tot slot: wacht niet tot morgen, maar ga aan de slag. Met bovengenoemde valkuilen en tips in het vizier, ben jij alvast een stuk beter voorbereid dan menig ander persoon die wil gaan afvallen. Schroom het niet om vragen te stellen of professionele hulp te zoeken als blijkt dat het toch niet zo vanzelf gaat als je had gehoopt. Want met 50% van de Nederlanders die aan overgewicht lijdt, ben jij vast en zeker niet de enige die bezig is met afvallen!