Hoe slecht is koffiedrinken voor je nachtrust?

Koffiedrinken is inderdaad slecht voor de nachtrust. Dat is gebleken uit een onderzoek door Christopher Drake en zijn team, dat verscheen in The Journal of Clinical Sleep Medicine.

Het blijkt dat koffie, gedronken tot zes uur voor je gaat slapen, inderdaad je nachtrust verstoort.

 

Koffie in de namiddag?

Het is dus niet eens zozeer de vraag of koffie na de avondmaaltijd je nachtrust verstoort, zelfs een kop koffie in de namiddag kan dat doen. Dus als je op kantoor werkt en tijdens een middagvergadering aan de koffie gaat, kun je de gevolgen daarvan merken als je die avond bijtijds naar bed gaat.

 

Het onderzoek

In het onderzoek werden 12 gezonde mensen zonder slaapproblemen onderzocht. Ze moesten hun normale slaappatroon aanhouden. Maar vier dagen lang namen ze allemaal drie pillen per dag. Vlak voor ze gingen slapen, drie uur ervoor en zes uur ervoor.

Eén pil bevatte 400 mg cafeïne, dezelfde hoeveelheid die in 2 tot 3 kopjes koffie zit. De andere twee pillen waren placebo’s.

1 op de 4 dagen kregen de proefpersonen drie keer een placebo. Hun slaapgedrag werd in kaart gebracht met behulp van een digitale meting en ze moesten zelf een slaapdagboek bijhouden.

 

Zes uur voor het slapen

Uit het onderzoek bleek dat zelfs de cafeïnepillen die 6 uur voor het slapen werden ingenomen, leidden tot een slechtere nachtrust. Ze sliepen maar liefst een uur korter, zonder dat ze dat zelf doorhadden.

 

Advies

Het is dus aan te raden om – als je een goede nachtrust wil hebben – niet te lang door te gaan met koffiedrinken. Het Voedingscentrum adviseert sowieso om maximaal 400 mg cafeïne per dag te nuttigen, zo’n 3 tot 4 kopjes koffie.

 

Hoeveel koffie drink jij op een dag? En hoe goed is jouw nachtrust? Laat het weten in de reacties.

Laat een reactie achter!