In Nederland heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. In een gemiddelde klas van 25 kinderen zijn dat dus minstens 3 kinderen.
Dit overgewicht komt grotendeels door onszelf en de maatschappij waarin we leven. Maar als ouder wil je natuurlijk niet dat je kind te dik is. Hoe zorg je er nu voor dat jouw kind geen overgewicht krijgt? 11 tips voor ouders.
#1 Borstvoeding
Het begint allemaal al bij de geboorte van je kind. Door borstvoeding te verkiezen boven flesvoeding, leg je namelijk al direct een gezonde basis. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat borstvoeding overgewicht op jonge leeftijd voorkomt. Borstvoeding wordt afgestemd op de behoefte van de baby. Een flesje doet dat niet. Daarmee geef je bij een flesje al snel teveel.
#2 De eerste hapjes
Vanaf een maand of vier kun je bij kinderen al beginnen met de eerste hapjes. Het voordeel daarvan is dat je kind makkelijk aan nieuwe smaken went. Groenten en fruit worden dan ook makkelijker gegeten. Als dit zich in de peutertijd voortzet, heeft een kind minder weerstand tegen gezonde groenten en fruit.
#3 Luister naar je kind
Al bij één jaar begint voor veel kinderen de (pré)peuterpuberteit. Je kind gaat eten weigeren. Veel ouders gaan de strijd aan en dwingen kinderen dan te eten. Zorg ervoor dat je je kind ruimte geeft en hecht meer waarde aan de gezelligheid en gewoonte van samen eten dan dat je kind genoeg eet. Je kind kan dit namelijk zelf heel goed aangeven.
#4 Wees voorzichtig met tussendoortjes
Als ouder moet je wel consequent zijn. Zo zijn er veel ouders die hun kind tussendoortjes geven omdat ze niet genoeg eten (zie tip 3). Dat is niet handig. Leer je kind aan dat het tijdens de maaltijden kan eten en drinken. Geef geen snoep en koek, maar hooguit wat fruit. Fruitsapjes, limonade, pap en zogenaamd gezonde peuterkoeken heeft een kind echt niet nodig.
Wil je wel een gezond tussendoortje geven? Bekijk dan deze suikervrije recepten eens.
#5 Water
De meeste suikers halen kinderen niet eens uit snoep, maar uit drankjes. Zogenaamde fruitdrankjes en sapjes zijn helemaal niet zo gezond, maar zitten barstensvol suikers. Maak er dus snel een gewoonte van om water te drinken. Natuurlijk kan een kind ook af en toe eens wat anders drinken, maar liefst niet aan één stuk door.
Het is niet voor niks dat veel scholen een waterdag in het leven hebben geroepen. Op deze dag nemen kinderen enkel water mee als drankje.
#6 Beweeg
Steeds vaker zien scholen dat kinderen gebracht worden met de auto. En dat terwijl fietsen en lopen zo belangrijk zijn. Bewegen is normaal, gezond. Sterker nog: gezondheidsraden bevelen scholen aan om minstens 1 uur per dag te gaan bewegen, omdat kinderen daar tekort van krijgen.
Zorg er dus voor dat het voor kinderen heel normaal is om te lopen of te fietsen. Ook buitenspelen in plaats van achter de computer zou eerder regel dan uitzondering moeten zijn.
#7 Gezonde tienuurtjes
Leerkrachten schrikken zich vaak een ongeluk als ze zien wat kinderen meekrijgen om op school te eten. Koeken, saucijzenbroodjes en croissants worden vaker aangetroffen dan bananen en komkommers. Waarom? Omdat koeken goedkoper zijn dan gezonde stuks fruit. En toch is het belangrijk om hier niet al op jonge leeftijd een gewoonte van te maken. Kinderen die op jonge leeftijd dik worden, hebben er later veel moeite mee om af te vallen.
#8 Groenten en fruit
Zorg dat er genoeg groenten en fruit zijn in huis. Heeft je kind trek? Dan kan het groenten of fruit pakken. Daarmee creëer je een cultuur waarin het normaal is om gezind te eten.
#9 Snoepen?
Je mag zeker snoepen, maar stel er wel regels op vast. Vroeger was het normaal dat je in het weekend chips kreeg en taart met feesten en partijen. Maar de nieuwe ziekte is dat het elke dagen feest moet zijn. Maar elke dag een zak chips of ijsje is echt niet goed voor een kind. Het is geen wonder dat deze kinderen vroeg of laat overgewicht krijgen.
Doe aan 1 of 2 snoepjes per dag en houd het dan bescheiden. Een lolly is prima, maar geef niet elke keer een chocoladewafel met slagroom en M&M’s.
#10 Pubers hebben altijd honger
Houd er rekening mee dat pubers altijd honger hebben. Er mag dus zeker veel eten in huis zijn. Brood kan prima, al is dat niet koolhydraatarm. Wen je puber liever aan fruit te eten, maak salades of smoothies en zorg dat hij of zij dit ook zelf kan.
#11 Wees consequent, maar geef ook ruimte
Moet je de rest van je leven afzien van koek en snoep? Nee. Zeker niet, want je wil ook genieten van het leven en dat wil je je kinderen ook mee geven. Wees dus consequent in je aanpak, maar geef ook ruimte. Kinderen kunnen, naarmate ze ouder worden, ook meer zelf aangeven wat ze willen. En de meeste pubers willen niet dik worden en letten erg op de lijn. Geef het vertrouwen dan ook uit handen dat het goed komt.