In 3 weken gezonder en fitter met het Pioppi-dieet?

De inwoners van het Italiaanse dorpje Pioppi – op 2 uur rijden ten zuiden van Napels – bereiken vrijwel allemaal een hoge leeftijd in zeer goede gezondheid. In het Pioppi-dieet tracht men het geheim van dit lieflijke dorpje te ontrafelen. Want wat is er nodig om ook zo gezond, zo oud te worden?

 

Blue Zones

Eerder schreven we over Sardinië, waar de mensen met gemak 100 jaar oud kunnen worden. Op de hele wereld zijn er enkele plekken waar men gemiddeld ouder worden dat de bevolking elders. Deze plaatsen worden ook wel Blue Zones genoemd. Het vaste kenmerk van zo’n Blue Zone is dat het afgelegen plaatsen zijn waar de inwoners een traditioneel en rustig leventje leiden.

Poppi voldoet aan de criteria van Blue Zones,  maar wordt zelf niet als Blue Zone aangemerkt. Toch kreeg het dorpje bekendheid dankzij de Britse cardioloog Aseem Malhotra. Mahotra schreef een boek over de gewoontes van de inwoners. Dit boek vertaalde zich in het Pioppi dieet.

 

Eten in Pioppi

Om te beginnen is er in Pioppi geen supermarkt. Het “geheim” van Pioppi is dus dat de inwoners voornamelijk uit hun eigen moestuintjes eten. Veel groenten en fruit dus, welke aangevuld worden met vis en olijfolie. Daarmee is er een grote overlap te zien met het mediterrane dieet.

De mensen in Pioppi letten helemaal niet zo op hun eetgewoontes. Ze doen het gewoon. Dat betekent dat ze volop olijfolie gebruiken in hun salades of om hun vis te bakken.  Ook wordt er volvette kaas en volle yoghurt gegeten en zijn ze gek op nootjes.

Die producten zorgen echter voor een dusdanige verzadiging dat ze tussentijds weinig zin en trek hebben in tussendoortjes zoals ongezonde snacks.

 

Vet is goed

Malhotra schrijft dat vet helemaal geen verkeerde voedingsstof is. Het is juist de beste voedingsstof voor een  gezond hart! Vooral olijfolie en het gebruik daarvan kunnen zorgen voor een  gezondere levensstijl.

Verzadigde vetten, zoals je die in vlees en volle zuivel aantreft, zijn volgens Malhotra helemaal niet zo verkeerd als altijd gedacht wordt. Volle zuivelproducten, roomboter en vlees kun je dus gewoon eten.

 

Vasten

Niet alleen eten en aten de mensen in Pioppi zo natuurlijk mogelijk,  ook moesten ze noodgedwongen regelmatig vasten. Er is in Italië veel armoede en het dorpje Pioppi is zeker niet rijk. In arme periodes moest er dus regelmatig een maaltijd worden overgeslagen of heel armoedig worden gegeten. Daardoor kregen ze weinig calorieën binnen, wat kennelijk niet eens zo verkeerd is geweest.

 

Wat staat er niet op het menu in Pioppi?

Genoeg over wat men in Pioppi eet om zo gezond oud te worden. Er zijn namelijk ook ingrediënten die zeker niet gegeten worden. Zo eten ze er nauwelijks tot geen bewerkte voedingsmiddelen, zoals:

  • Eten dat in de fabriek wordt gemaakt, zoals brood, kant-en-klare sauzen en ontbijtgranen;
  • Er is weinig banket, dus geen koekjes en gebakjes;
  • Weinig tot geen snoep;
  • Toetjes en desserts worden ook niet gegeten (hooguit een blokje vette kaas of een handjevol noten).

Tussen de regels door kun je dus al lezen dat er vrijwel geen suikers gegeten worden in Pioppi. Malhotra is dan ook een groot tegenstander van suiker en is er zelfs van overtuigd dat suiker erg schadelijk is voor de gezondheid.

Die suikers uit koolhydraten zorgen ervoor dat er insuline wordt aangemaakt, waardoor je een verhoogde kans krijgt op tal van welvaartsziektes, zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Ook is er een verband tussen koolhydraatrijke voeding en diabetes.

 

Levensstijl

Gezond ouder worden valt en staat natuurlijk niet alleen met eten en drinken. De rest van de levensstijl is minstens zo belangrijk. Eén heel belangrijke factor is dat er in Pioppi geen sprake is van stress. Ze kennen het woord er niet eens.

Niemand volgt er de laatste mode, niemand kijkt er voortdurend op de smartphone en in de middag is vooral de siësta belangrijk. De meeste inwoners zijn niet al te druk en houden een eigen groentetuintje bij. Daarnaast zorgden de dorpelingen voor elkaar.

Lichamelijk zijn de inwoners ook actief. Naast tuinieren wordt er veel geklust en gewandeld. De mensen in Pioppi hebben dus een levensstijl waarbij ze vanzelf fit blijven. Tot slot zorgen de meeste mensen in Pioppi ervoor dat ze vroeg naar bed gaan en slapen ze lekker lang (minstens 8 uur). Zo blijven ze uitgerust en fit.

 

In 3 weken je gezondheid verbeteren?

Het Pioppi-dieet van Aseem Malhotra belooft veel goed: in 3 weken tijd kun je je gezondheid opkalefateren. Natuurlijk is dit niet voor iedereen mogelijk en is het Pioppi-dieet vooral weer een hype. Want wat is er werkelijk zo nieuw aan de bevindingen van Malhotra?

Het gaat er ook niet om dat je in 3 weken tijd gezonder bent gaan leven. Uiteindelijk gaat het erom dat je de rest van je leven gezond leeft. Daar kan Pioppi weliswaar bij helpen, maar gewoon je gezonde verstand gebruiken is vele malen zinvoller.

 

Wil jij wel een positieve draai aan je gezondheid geven? Dan raden we je aan om de Afslank Receptenbijbel te lezen. In dit boek worden je dezelfde richtlijnen gegeven als in de meeste andere boeken over gezondheid, maar krijg je ook nog eens meer dan 100 recepten en weekschema’s om direct te beginnen aan gezonder leven. Hiermee verlaag je niet alleen je cholesterol, maar neemt ook het risico op hart- en vaatziekten af, wordt de kans op diabetes kleiner en val je op gezonde, natuurlijke wijze af.

En dat voor de rest van je leven.