“Is dit alles?” Vrouwen in de midlifecrisis… (4 tips om meer uit het leven te halen)

Een nieuwe, (veel) jongere vriendin, een cabriolet en een lange leren jas… Van mannen is bekend dat ze op een gegeven moment geconfronteerd worden met de midlifecrisis. Als vrouwen met hetzelfde gevoel komen te zitten, lijkt daar eigenlijk geen ruimte voor te zijn. Maar de midlifecrisis is helemaal niet typisch een mannending. Vrouwen kunnen er net zo goed last van hebben. Adriënne ervoer het zelf.

 

Ik wilde zekerheid

Adriënne (44) had altijd wilde plannen. “Ik wilde voor mezelf beginnen, als kindercoach. Ik had de grootste plannen met mijn eigen praktijk. De website was al zo goed als af, vriendinnen en collega’s waren er enthousiast over, maar het bloedde dood. Ik kwam niet in actie. De reden? Ik vond het doodeng.”

Voor veel vrouwen blijft de angst om je baan (en daarmee je inkomen) te verliezen, de belangrijkste reden om niet toe te geven aan je dromen.

Adriënne herkent zich daar in. “De hypotheek moet betaald worden en ik wilde ook niet afhankelijk worden van mijn partner. Ik leefde dus mijn leven, zoals ik dat jaar in, jaar uit deed. Tussendoor deed ik cursussen en las ik veel over kinderen en coaching, maar vervolgens gebeurde er niets. Daar werd ik niet gelukkiger van. Integendeel.”

 

Veertigers

Het is niet gek dat het vooral veertigers zijn die zichzelf afvragen “Is dit alles?”. Je bent ongeveer op de helft van je leven, hebt veel gezien en gedaan en vraagt je af wat er nog meer komen gaat.

Vrouwen  vragen zich af wat ze tot dat moment van hun leven v inden. Dat komt omdat het besef tot ze door begint te dringen dat ze ouder worden. De eerste grijze haren dringen zich op, ze merken dat hun zicht achteruit gaat en hebben door dat de wereld om hen heen sneller verandert dan zijzelf.

Veertigers hebben ook vaak kinderen die hen minder hard nodig hebben en soms zelfs al het huis uit gaan.

 

Waardevol

De midlifecrisis heeft een negatieve lading. In plaats van in dit negatieve te blijven hangen, kun je het ook als iets waardevols zien: een evaluatie van je leven tot dan toe.

Blijf jezelf vooral vragen stellen en vooruitkijken naar wat je wil. En twijfel je te vaak? Gooi het roer dan inderdaad om, zoals Adriënne.

“Uiteindelijk besloot ik het heft in eigen hand te nemen. Ik sliep slecht en ging met minder plezier naar mijn werk. Ik nam ontslag en begon voor mijzelf. Alleen. Het liep eigenlijk vanaf het begin af aan goed. Ik ben nog altijd blij dat ik die stap gezet heb, ook al is het pas 2 jaar geleden. Sinds ik voor mezelf werk en kan doen wat ik belangrijk vind, heb ik het idee dat ik mezelf meer benut en meer mensen kan helpen. Het bevredigt een stuk meer. En dat maakt me juist zo gelukkig.”

 

Focus op jezelf

Het is belangrijk om op jezelf te focussen. Zeker als je het “Is dit alles?”-gevoel blijft houden. Stel voor jezelf doelen op. Wat wil je nog doen? Waar hecht je waarde aan en doe je nu niet zoveel als je zou willen? Waar hecht je geen waarde aan en wat doe je nu toch vrij vaak?

Kortom: maak een plan voor de tweede helft van je leven!

 

Tips voor de tweede helft

1 Loop niet te hard van stapel

Het zou niet handig zijn om in één keer het roer om te gooien. Het kan zomaar zijn dat je toegeeft aan een bevlieging en later spijt krijgt. Zorg dus dat je het geheel overziet en wijzigingen beetje bij beetje doorvoert.

2 Kom in actie

Weet jij wat je wil? Nieuwe baan, nieuwe vrienden, nieuwe partner? Kom dan in actie, want het zal niet vanzelf op jou afkomen!

3 Wees trots op je groei

Heb je ergens succes in gehad? Wees dan vooral trots op jezelf. Beloon je voor je inzet en lef door jezelf op iets leuks of lekkers te trakteren.

4 Geloof in jezelf

Natuurlijk zal niet alles vanzelf gaan. Het feit dat jij besloten hebt dat het anders moet, zal niet automatisch zorgen dat het anders gaat. Wanneer het even tegenzit, geloof dan vooral in jezelf. Denk eerder “Het moet nog goedkomen” in plaats van “Het gaat niet goed”.

Laat een reactie achter!