Is koolhydraatarm brood een aanrader?

Een koolhydraatarm dieet bant veel broodsoorten uit. Waarom? Omdat er veel ongezonde koolhydraten in brood zitten. Brood wordt ook niet gezien als een natuurlijk product. Het is met de Industriële Revolutie opgekomen en in fabrieken makkelijk en machinaal te bereiden, maar dat wil niet zeggen dat we goed doen aan brood.

Koolhydraatarm brood vindt steeds meer haar weg naar de supermarkt. Is dat een aanrader of juist niet?

 

Calorieën

Koolhydraatarm brood is inderdaad lager in koolhydraten dan gewoon brood. Maar dat zegt niets over de calorieën. Er zitten meer eiwitten en vet in koolhydraatarm brood. Onder aan de streep levert een koolhydraatarm brood dus net zoveel calorieën als ene gewoon brood.

Desondanks zijn de eiwitten en vetten wel gezonder dan de koolhydraten. Tevens zitten er meer vezels in  koolhydraatarm brood, wat een hongergevoel tegengaat.

 

30%

In een gewoon brood zitten gemiddeld zo’n 13 gram koolhydraten. Koolhydraatarm brood bevat tussen de 5 en de 10 gram koolhydraten. Daarmee zit er dus tot 30% minder koolhydraten in koolhydraatarm brood.

De koolhydraten van gewoon brood komen uit tarwemeel. In koolhydraatarm brood wordt dit meel vervangen. Vaak door sojameel en soms ook door bonenmeel. Dat zorgt voor meer eiwitten dan koolhydraten.

Ook worden aan koolhydraatarm brood andere producten toegevoegd die voor meer gezonde vetten zorgen: lijnzaad en zonnebloempitten bijvoorbeeld.

 

Smaak

Qua smaak wijkt de koolhydraatarme boterham aardig af van gewoon brood. Ook is de structuur anders, meer plakkerig en droger.

 

Prijs

Voor een koolhydraatarm brood betaal je meer dan voor een gewoon brood. Doorgaans kan de prijs van een koolhydraatarm brood het dubbele zijn  van een normaal brood.

 

Is koolhydraatarm brood een aanrader?

Als we kijken naar hoeveelheid koolhydraten zou je kunnen zeggen dat koolhydraatarm brood een aanrader is. Wie veel brood eet, krijgt veel koolhydraten binnen. Echter smaakt een koolhydraatarm brood anders dan normaal brood.

Misschien moet je verder kijken dan alleen het koolhydraatarme aspect. Want brood is ooit met de Industriële Revolutie op komen zetten en nooit meer weggedacht uit onze maatschappij. Maar dat brood niet echt voor mensen bedoeld is, mag wel blijken uit de grote hoeveelheid mensen die een glutenallergie hebben en mensen die moeite hebben met hun stoelgang door het eten van brood.

Aangezien de koolhydraatarme keuken heel veel alternatieven biedt voor brood, loont het misschien om daar eens een kijkje te nemen.

 

Koolhydraatarm koken?

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het lonend is om koolhydraatarm te leven. De Afslank Receptenbijbel is een boek dat zich toelegt op koolhydraatarm leven. Duizenden mensen hebben dankzij dit boek niet alleen hun streefgewicht bereikt, maar ook de kans op welvaartsziektes zien afnemen. Wil jij echt gezond gaan leven en koolhydraatarm gaan koken? Begin dan eens met het lezen van de informatie op de website van de Afslank Receptenbijbel.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel