Koffie en een koolhydraatarm dieet

‘Koffiedrinken kan geen kwaad als je een koolhydraatarm dieet volgt’ is een stelling die ten onrechte op veel websites wordt ingenomen.

Omdat je moet uitkijken met frisdranken en vruchtensappen (die veel koolhydraten in de vorm van suikers bevatten) wijken veel mensen uit naar koffie en thee.

Maar koffie en een koolhydraatarm dieet gaan niet altijd goed samen!

 

Cholesterol

Een koolhydraatarm dieet staat bekend en is geliefd om haar vele gezondheidsvoordelen. Zo kun je met een koolhydraatarm dieet niet alleen goed en makkelijk afvallen, maar ook draagt een koolhydraatarm dieet bij aan het verlagen van je bloeddruk en – nog belangrijker – je cholesterol.

Een te hoog cholesterol kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, waarvan beroertes en hartaanvallen het gevolg kunnen zijn.

Genoeg redenen dus om een koolhydraatarm dieet te verkiezen. Lees meer over het verlagen van je cholesterol met een koolhydraatarm dieet.

 

Hoe zit dat met koffie?

Omdat je niet van het ene probleem (overgewicht) wil verzanden in andere probleem (een te hoog cholesterol) is het verstandig voorzichtig om te gaan met koffie.

Op zich hoeft koffiedrinken geen probleem te zijn, zolang de wijze van bereiding maar goed is.

 

Pas op met deze koffie

Sommige koffie wordt op een dusdanige manier bereid dat er veel cafestol in blijft zitten. Cafestol zorgt weer voor een verhoging van je LDL-cholesterol.

Koffievarianten van welke bekend is dat ze veel cafestol bevat na bereiding zijn:

  • Espresso
  • Kookkoffie
  • Cafetièrekoffie
  • Turkse koffie

Deze koffiesoorten zijn niet of nauwelijks gefilterd en dragen dus in hoge mate bij in je cholesterolgehalte. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks maximaal 400 mg cafeïne te drinken. 1 kopje cafetièrekoffie bevat al veel meer…

 

Wat kun je wel drinken?

Fervent koffieliefhebber? En toch willen afvallen met een koolhydraatarm dieet? Gelukkig zijn er ook koffiesoorten die je gewoon kunt blijven drinken. Lees dan wel even hoeveel koffie je per dag mag drinken.

Deze koffiesoorten kunnen minder kwaad:

  • Koffie uit pads en cups (Senseo en Dolce Gusto);
  • Koffie uit een papieren filter;
  • Oploskoffie.

 

Val jij koolhydraatarm af? Welke koffie drink jij het liefst? Laat een reactie achter!

Laat een reactie achter!