Kun je jezelf slank denken?

Onderzoekers aan de universiteit van Plymouth stellen dat het kan: afvallen door anders te gaan denken. Het gaat om hun eigen therapie, die ze FIT noemen (de afkorting van Functional Imagery Training).

De universiteit zegt dat FIT een goede manier is om de interne motivatie te versterken. Je moet jezelf voorstellen in een slankere en fittere toekomst.

Een kleine studie van de universiteit zelf laat veelbelovend resultaat zien.

 

Hoe werkt FIT?

FIT leert je om jezelf te zien als een succesvol persoon. In het geval van afvallen houdt dat dus ook een slanker persoon is.

Het is de bedoeling dat je jezelf met alle zintuigen slanker gaat zien. Daarbij moet je je voorstellen hoe de wind langs je hoofd suist tijdens het hardlopen, hoe een salade smaakt als je die zou eten en het sterke gevoel dat het afwenden van slechte voeding (zoals taart of gebak) zou voelen.

De onderzoekers zeggen dat de voorstelling heel precies moet zijn voor het meest gunstige effect.

Ze stellen dat wie in staat is deze beelden stelselmatig op kan roepen, in staat zal zijn om sneller af te vallen en een gezonder leven te gaan leiden. Je wil het dan echt zelf.

Kort gezegd zou het gezien kunnen worden als een nieuwe mindset, waarbij je jezelf anders leert zien en gedragen.

 

Effectief?

Zoals gezegd is FIT door de universiteit van Plymouth ontwikkeld en volgens de universiteit zelf kun je FIT gebruiken om af te vallen, meer te bewegen of een verslaving af te zweren. Een universiteit moet altijd onderzoek doen naar zulke beweringen. Toch is de wetenschappelijke argumentatie dat FIT effectief is, zeer dun. Er zijn slechts twee studies die beiden door de universiteit zijn uitgevoerd. Niet erg onafhankelijk, zou je zeggen.

Het meest recente onderzoek is onder 141 proefpersonen gehouden, waarbij de helft een motiverend gesprek kreeg en de andere helft naast deze gesprekken ook FIT kreeg. Na 6 maanden bleken de FIT-deelnemers 4 kilo te zijn afgevallen, waar de controlegroep slechts 0,74 kilo verloren was.

 

In de gaten houden

Om nu te zeggen dat FIT werkt en je echt denken af laat vallen, gaat wat ver. Maar het mag duidelijk zijn dat we FIT in de gaten moeten gaan houden.