Leef gezonder met een mediterraan dieet

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord over het mediterrane dieet? Het dieet heeft haar oorsprong gevonden in Zuid-Europa, in de landen om de Middellandse Zee. Maar ook in eigen land begint het mediterrane dieet steeds meer op te komen.

Wat houdt een mediterraan dieet in? En welke voordelen biedt het ons?

 

Waar komt het mediterraan dieet vandaan?

Spanje, Portugal en Italië zijn landen in het zuiden van Europa. Hoewel we allemaal tot dezelfde Europese Unie behoren, gaat het leven er toch anders dan hier. De hoge temperaturen maken het immers onmogelijk om in eenzelfde (gejaagd) tempo te leven als bij ons in het midden en het noorden.

Dat zorgt er dan ook voor dat mensen daar veel minder stress ervaren dan wij. Ze doen rustiger aan.

Ook het eten is anders in het zuiden. Juist in die keuze voor bepaalde producten én de wijze waarop ze bereid worden, maken het mediterrane dieet.

 

Wat is een mediterraan dieet?

Natuurlijk verschillen de keukens in Portugal van die in Italië en Spanje, maar toch zijn er enkele basisregels die het mediterrane dieet zo gezond maken. De belangrijkste kenmerken van een mediterraan dieet zetten we hieronder graag even voor je uiteen:

  • Er wordt veel verse groente en fruit gebruikt. In groente zitten veel voedingsstoffen die rauw gegeten kunnen worden, waardoor veel gezonde voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. Ook door het stomen van deze groentes en fruit blijven de positieve eigenschappen langer bewaard.
  • Mager vlees en vette vis vormen de basis van veel gerechten. Eiwitten spelen een belangrijke rol, evenals omega 3-vetzuren. Dat is te zien aan de wijze waarop het mediterrane dieet gebruik maakt van mager vlees en vette vis. Denk aan zalm en tonijn, maar ook aan schelpdieren en garnalen.
  • Genieten mag zeker, zo blijkt. Een glaasje rode wijn bij de maaltijd is – dankzij de antioxidanten – een aanrader. Daarbij draagt rode wijn bij aan de bescherming tegen hart- en vaatziekten.
  • Waar wij vaak een sausje gebruiken om smaak te geven aan ons eten, wordt er in de mediterrane landen eerder gebruik van kruiden gemaakt. Daar breng je ook veel smaak mee, zonder suikers en zout toe te voegen!
  • Olijfolie is misschien wel het belangrijkste ingrediënt. Het wordt gebruikt om voeding in te bereiden en juist de goede vetten uit olijfolie maken het dat je lichaam beschermd wordt tegen allerlei gifstoffen.

 

Voordelen van het mediterrane dieet

Twijfel jij nog of het mediterrane dieet iets voor jou is? Lees dan snel de voordelen die het mediterrane dieet te bieden heeft.

Het mediterrane dieet is – dankzij veel vis, groenten, fruit, rode wijn en olijfolie – rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zeker die antioxidanten zijn belangrijk. Ze ontdoen je lichaam van kwalijke stoffen en beschermen je tegen hart- en vaatziekten en zelfs tegen vormen van kanker.

Van het mediterrane dieet is onderzocht dat het een gunstig effect heeft op diabetes type 2 en kan het obesitas helpen voorkomen, omdat je gezonde vetten eet (tegenover weinig suikers en koolhydraten).

Tot slot blijkt uit jarenlange onderzoeken dat mensen rondom de Middellandse Zee gemiddeld gezien iets ouder worden dan wij. Komt dat omdat ze minder stress ervaren? Of omdat ze anders eten? Hoe dan ook, het mediterrane dieet is voor iedereen te volgen (en zeker geen straf).

 

Gezonde gerechten

Het idee van het mediterrane dieet bestaat al een tijdje. Vandaag de dag zijn er dan ook talloze boeken op de markt die het mediterrane dieet hoog hebben staan.

Wil jij gebruik gaan maken van dit dieet? Dan raden we je de volgende boeken aan.

PLAN - PRICE

Description

FitChef

Eiwitrijke recepten

Veel vis en mager vlees

Verzadigd gevoel

Spieren opbouwen

Vet verbranden


Afskank Receptenbijbel

Afslank Receptenbijbel

Koolhydraatarme recepten

Helpt tegen diabetes

Verbrand vet

Recepten op basis van groenten, vlees en vis

Verzadigd en vol gevoel


Pricing Table WordPress Plugin