Leesvoer: Voor het donker thuis – Riley Sager

Vijfentwintig jaar geleden verhuisde Maggie Holt met haar ouders, Ewan en Jess, naar het negentiende eeuwse landhuis Baneberry Hall in Vermont. Nog geen drie weken later verlieten ze datzelfde huis halsoverkop. De oorzaak was een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later, terwijl ze in een hotel verbleven, een boek zou schrijven. Dat boek werd een regelrechte bestseller.

Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op. Ze kan zich de gebeurtenissen van vijfentwintig jaar geleden nauwelijks nog herinneren en ze gelooft geen woord van wat haar vader geschreven heeft. Als hij sterft, erft ze Baneberry Hall. Dat is vreemd, want ze dacht dat het verkocht zou zijn. Ze gaat erheen en wil het pand een facelift geven en verkopen, maar haar terugkeer heeft meer voeten in de aarde. Zodra ze het landhuis binnenstapt, gebeuren er vreemde dingen. Heeft haar vader dan toch gelijk gehad in wat hij geschreven heeft?

Recensie

Het boek ‘Voor het donker thuis ‘ van Riley Sager is een echte page-turner. Het is spannend van begin tot eind en voelt het meest aan als een klassiek spookverhaal. In het verhaal volgen we zowel Maggie van nu als de Maggie van toen, maar dan vanuit het perspectief van Ewan.

Er gebeuren een heleboel onverklaarbare dingen in het huis Baneberry Hall en hoewel je een thriller aan het lezen bent, heb je toch ook regelmatig het idee dat het een spookverhaal is. Hoewel het tegen het bovennatuurlijke aan schuurt, blijft het nog realistisch.

Zodra Maggie beetje bij beetje de gruwelijke geheimen van het landhuis blootlegt, vallen de puzzelstukjes op hun plek. Je kijkt angstig over haar schouder mee en blijft tot het laatst in spanning.

Riley Sager beheerst het schrijven van spannende scènes als geen ander. Hij neemt je zin voor zin mee en daagt je uit om door te lezen. Dat is heel knap gedaan in dit boek, maar je moet er wel van houden.

Ik vind het boek een aanrader en geef het vijf sterren.

Beoordeling: ★★★★★

Over Riley Sager

Riley Sager is het pseudoniem van de Amerikaanse thrillerauteur Todd Ritter (die ook bekend is onder het pseudoniem Alan Finn). Hij woont in Pennsylvania en is naast schrijver ook grafisch ontwerper en redacteur. Hij schreef de boeken “Mijn laatste leugen ” en “De laatste meisjes “. Dat laatste boek was een enorm succes en wordt binnenkort verfilmd. Stephen King, Karin Slaughter en Lisa Gardner hebben allemaal hun bewondering voor Riley Sager uitgesproken.