Marian viel 55 kilo af met een koolhydraatarm dieet

55 kilo… Dat zijn 55 zakken suiker van 1 kilo en het gewicht van een gemiddelde 14-jarige. Zoveel viel Marian (42) af nadat ze met beide benen op de grond werd gezet. “Ik nam als kind al geen genoegen met één bord…”

 

Jong geleerd…

“Jong geleerd is oud gedaan,” vertelt Marian. “Op alle foto’s die er uit mijn kindertijd zijn, is te zien dat ik veel te dik was. Ik had obesitas, al op 4-jarige leeftijd. Mijn moeder verwende me door en door. Niet dat ze zelf dik was. Zeker niet! Mijn moeder was tot op late leeftijd een prachtige, slanke vrouw waar mannen altijd naar bleven staren. Ik weet nog dat ik altijd hoopte dat ik net zo zou worden als zij. Maar ondertussen gaf ze me koek en snoep, zoetigheid en borden vol. Ik heb geen idee hoeveel ik woog toen ik een kind was, maar ik weet zeker dat ik veel te zwaar was.”

 

Kinderfeestjes

“Wat ik me nog goed kan herinneren is dat ik op kinderfeestjes altijd honger had. Achteraf schaam ik me dood, want er zijn veel feestjes geweest waarbij ik enorm zat te graaien in de chips of gewoon om meer patat heb gevraagd. Met lekker veel mayonaise… Ik at me een ongeluk en had honger als ik thuis kwam. Gelukkig was mijn moeder er dan om nog een boterham met kaas voor me te maken. Tja… wat moet ik daar over zeggen? Ze deed het niet met opzet, maar het was fout. Vandaag zouden er vast en zeker gesprekken zijn geweest met haar.”

 

Puberteit

“In de puberteit werd ik in het begin vreselijk gepest. Zo rond mijn vijftiende, zestiende, kreeg ik echter verkering met een van de populairdere jongens uit de klas. Hij bleek zogezegd op een maatje meer te vallen en door hem ben ik me anders gaan kleden. Verleidelijker, zeg maar. Ik kwam de puberteit goed door, kon gaan studeren en kreeg al snel een goede baan in het bankwezen. Daar kwam mijn omvang me soms goed uit als ik een punt moest maken bij al die gehaaide mannen. Een boze blik van mijn kant en af en toe alleen al op gaan staan, bracht sommigen direct tot zwijgen.”

 

Ongezonde leefstijl

“Maar ja, het bankwezen… Ik had een topfunctie en reisde de hele wereld over, schoof aan bij meetings in New York, Rio de Janeiro, Rome en Sydney… Alleen het beste was goed genoeg en we deden ons tegoed aan dure maaltijden. Ik dronk veel en kwam steeds meer aan. Hoewel ik leef voor mijn carrière en geen ambities had om een gezin te stichten, voelde ik wel dat ik niet oud zou worden. Dat besef kwam tijdens een conferentie in Milaan. Ik weet er niet alles meer van, maar ineens kreeg ik het benauwd, begon ik te transpireren en wazig te zien. Een hartaanval…”

 

Terug in Nederland

“De artsen in Italië hebben me gereanimeerd en eenmaal terug in Nederland ben ik met een diëtist gaan praten. Maar ja, die kreeg me niet aan de wijs dat ik toch echt minder moest gaan eten. Ik woog toen 122 kilo en stelde me het doel om 70 kilo te gaan wegen. Het werd niets tussen de diëtist en mij en ik kwam nog eens 8 kilo aan. De hartaanval had me onzeker gemaakt, maar mijn leven ging door en gejaagd als altijd pakte ik ook mijn slechte gewoontes weer op. Bovendien begon ik weer met roken.”

 

Tweede hartaanval…

“Ik weet het nog goed. Het was Tweede Kerstdag en ik was bij mijn ouders. Ik voelde me niet goed worden, weer dat transpireren… Ik was bang dat er een tweede hartaanval zou komen en ik die niet zou overleven. Het was geen hartaanval, maar het heeft wel mijn ogen geopend. Nog diezelfde avond zocht ik met mijn broer op internet en vond ik een koolhydraatarm dieet. Een gratis weekmenu om mee te starten en uiteindelijk kocht ik het dieet dat erbij hoorde. Koolhydraatarm eten en minder ongezond drinken hebben mijn leven echt veranderd.”

 

Van 130 naar 75 kilo

“In anderhalf jaar tijd viel ik 55 kilo af. De recepten en weekschema’s hielpen me daar deels bij, maar vooral doorzettingsvermogen en discipline. ‘Als je zakelijk hard kunt maken, kun je dat ook voor je eigen gezondheid’, had mijn broer me eens gezegd. En daar hield ik aan vast.

Nu ben ik tussen de 75 en 80 kilo. Ik moet er aan wennen. Het voelt anders dan ik ooit gevoeld heb. Ik was nooit zo licht. Maar het voelt goed. Het voelt gezond.”

Gratis Koolhydraatarm Weekmenu