Nog steeds veel niet-toegestane claims op etiketten en websites van dieetproducten

Er staan nog altijd teveel niet toegestane gezondheids- en voedingsclaims op zowel de websites als de etiketten van dieetproducten, zo is gebleken uit een onderzoek dat gehouden werd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) volgens het Voedingscentrum.

 

36 bedrijven

In 2017 werd door de NVWA een inspectie gehouden onder 36 verschillende bedrijven. Er werden etiketten en websites bekeken van diverse dieetproducten, waaronder shakes, repen, poeders, dranken en crackers.

Het bleek dat slechts 2 bedrijven zich wel aan de regels hielden.

 

Onjuiste claims

Bij 21 van de 36 bedrijven die werden geïnspecteerd bleken onjuiste claims op hun producten te staan. Zo werd er onder meer gemeld dat je met bepaalde producten gewicht zou verliezen en af zou vallen, terwijl dat misleidend kan zijn. Voedingsclaims als “vetarm”, “bron van eiwit” en “koolhydraatarm” benadrukken welke voedingsstoffen er wel of niet aanwezig zijn in een product. Ook dat valt volgens de NVWA onder misleiding.

 

Update: Herkansing

De 34 bedrijven die zich niet hielden aan de regels zijn niet veel later opnieuw geïnspecteerd. Intussen voldoen 20 van de 36 bedrijven volledig aan de wetgeving. 12 bedrijven zijn nog bezig met het verbeteren van hun etiketten en websites en 2 bedrijven zijn gestopt met de verkoop van de afgekeurde producten.

Laat een reactie achter!