Persoonlijk: ‘Lange tijd wist ik niet wie mijn vader vermoordde…’

Je leest erover in de krant en je hoort het het nieuws. Aanslagen in de onderwereld, liquidaties kosten jaarlijks het leven van vele criminelen. Maar zo’n moord verwoest meer dan één leven. Nikki (15) is de dochter van een vermoorde topcrimineel. ‘Het ergste is dat ik niet wist wie het gedaan had.’

Crimineel leven

‘Mijn vader koos zelf voor een crimineel leven. Of eigenlijk, hij is daarin gegroeid. Hij was er goed in, denk ik. Hij handelde in drugs en liet dit door dealers verkopen. Zelf stond hij vrij hoog en hoefde hij zijn handen niet vuil te maken.’ Nikki’s vader verdiende veel geld. Ze woonden in een villa en konden heel vaak op vakantie. ‘Het maakte eigenlijk niet zoveel uit wat ik deed,’ vertelt Nikki. ‘Pa had zijn school ook niet afgemaakt en vond dat je het leven moest leven.’

Maar dat die instelling – en zijn rol in de Nederlandse drugswereld – hem fataal zouden worden, besefte Nikki pas toen het te laat was.

Doodgeschoten

Op een middag stond de recherche op de stoep. Dat gebeurde vaker, maar deze keer was het niet om haar vader mee te nemen voor verhoor. Het was nu menens. ‘De rechercheurs vertelden dat mijn vader dood was. Doodgeschoten bij een tankstation met vier kogels.’

Het leven gaat door

En dan? Dit soort informatie komt dan in de krant te staan en is soms op het nieuws (als de geliquideerde persoon een bepaald aanzien had), maar de meeste mensen halen hun neus op en gaan door. ‘Dat is niet gek, want mijn vader was geen lieverdje,’ vertelt Nikki. ‘Ik snap best dat mensen hun schouders ophalen en denken: eigen schuld, dikke bult. Maar voor mij is het wel mijn vader.’

De dader

‘Weet je wat het ergste is? Dat je niet weet wie het gedaan heeft. In het wereldje van mijn vader kan iedereen de dader zijn. Dus ook de mensen die je een hand komen geven op de begrafenis en de mensen die vragen hoe het met je gaat. Dat is… verwarrend en eng… Je leert mensen zo op een heel andere manier kennen.’

Gelukkig voor Nikki werd de dader van de moord op haar vader bekend, al was dat wel een enorme shock voor haar. ‘Ik had zoveel mensen verdacht, maar deze persoon… nee, die niet.’

Het verhaal van Nikki is terug te lezen in “Dochter van de onderwereld” en via ons voor slechts € 3,99 te bestellen via bol.com