Verband tussen gebruik van cannabis en psychische gezondheid

Onderzoekers van het International Cannabis Consortium hebben 35 genen aangetroffen die verband kunnen houden met het gebruiken van cannabis. Zij deden onderzoek naar de erfelijke aanleg voor cannabisgebruik en gebruikten grote genetische databanken en eerder gedane studies.

 

Het onderzoek

In totaal zijn de gegevens van 180.000 mensen gebruikt. Daarmee is dit onderzoek wereldwijd het grootste onderzoek naar de erfgelijke aanleg voor het gebruiken van cannabis.

 

CADM2

Het gen CADM2 wordt gezien als het meest significant. Eerder werd dit gen geassocieerd met alcoholgebruik, maar ook met risicovol gedrag en persoonlijkheid. De onderzoekers vinden het dan ook niet verrassend dat CADM2 sterk geassocieerd lijkt te zijn met het gebruik van cannabis.

 

Cannabisgebruik en schizofreniesymptomen

Het onderzoek laat overlap zien tussen roken, alcoholgebruik, psychische gezondheid, persoonlijkheid en gebruik van cannabis. Los daarvan kan de drug de kans op risicovol gedrag verder vergroten, maar ook schizofrenie en autisme vergroten.

Eerder is al aangetoond dat schizofrenie en het gebruiken van cannabis samenhangen, maar in deze studie werd bekeken of er ook een causale relatie tussen schizofrenie en cannabisgebruik is. De onderzoekers hebben aan kunnen tonen dat de symptomen van schizofrenie kunnen leiden tot een grotere kans op het gaan gebruiken van cannabis. Mensen met schizofrenie kunnen cannabis gebruiken ter zelfmedicatie.

 

Nieuw onderzoek

Intussen is een nieuw onderzoek gestart door de wetenschappers. Hierin wordt onderzocht welke genen een rol spelen bij zowel de hoeveelheid als de frequentie van cannabisgebruik.

Laat een reactie achter!