Wanneer heb je een te hoog cholesterol? Feiten over cholesterolgehalten.

Het woord cholesterol wekt bij weinig mensen een glimlach op. Als we het over cholesterol hebben, hebben we het vaak over een te hoog cholesterol. En we weten allemaal dat dat niet goed is. Maar waarom eigenlijk?

De belangrijkste feiten over cholesterol op een rijtje.

 

Ons lichaam heeft cholesterol nodig

Of we er nu blij van worden of niet, we hebben cholesterol nodig. Ons lichaam heeft het nodig om te kunnen functioneren. Overal in het lichaam. Om die plekken te bereiden, wordt het bloed gebruikt. Met andere woorden: bloed vervoert het cholesterol door het hele lijf.

 

Waarom hebben we cholesterol nodig?

Ons lichaam gebruikt cholesterol als een soort van bouwstof. Lichaamscellen en hormonen worden op die manier gevoed. Cholesterol wordt in de lever aangemaakt en vanuit daar via onze bloedbanen verspreid. Een klein deel van de cholesterol die we in ons lichaam hebben, verkrijgen we via ons eten. De rest wordt door ons lichaam aangemaakt.

Tenzij we teveel cholesterol binnen krijgen? In dat geval raakt het aanmaken van cholesterol uit balans en krijgen we teveel. En dat leidt tot een te hoog cholesterol.

 

Goed en slecht cholesterol

Cholesterol is een soort vetachtig stofje dat in kleine bolletjes aanwezig is in ons lichaam. Om die bolletjes zit een laagje eiwit, dat ervoor zorgt dat het bloed cholesterol makkelijk kan vervoeren.

Er zijn 2 belangrijke eiwitdeeltjes, namelijk LDL en HDL.

LDL wordt gezien als het “slechte cholesterol” en HDL staat voor het “goede cholesterol”.

 

Slecht cholesterol (LDL)

Low Density Lipoprotein (LDL) vervoert het cholesterol vanuit de lever door de rest van ons lichaam. Maar LDL zet zich vast aan de binnenwand van bloedvaten, die daardoor beschadigd raken en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meenemen. LDL kan zorgen voor een (snelle) verhoging van je cholesterolgehalte en dus volle bloedvaten. Ouderdom draagt hier aan bij, maar ook roken en een verhoogde bloeddruk bemoeilijken het doorstromen van bloed. Zo slibben bloedvaten langzaam dicht en kan slagaderverkalking ontstaan.

 

Goed cholesterol (HDL)

High Density Lipoprotein (HDL) transporteert het cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever. De lever meet tevens of er genoeg cholesterol is en maakt zo nodig bij. Vervolgens wordt het overtollige cholesterol via onze ontlasting afgescheiden. Hoe hoger het HDL-cholesterol, hoe beter cholesterol verwijderd wordt uit ons lichaam. Het kan zo doen waar het voor bedoeld is (bouwen) zonder dat het lichaam er schade door oploopt.

 

Hoe goed is jouw cholesterol en wat doe je om je cholesterol goed te houden?

Laat een reactie achter!