Wanneer oefenen een strijd wordt

Menig ouder zal zich herkennen in de strijd om het oefenen van schoolwerk. De ene ouder heeft met de leerkracht een afspraak over extra oefenwerk, de andere ouder doet het op eigen initiatief.

Hoe goed ook bedoeld, lang niet alle kinderen zitten erop te wachten om ’s middags en ’s avonds doodgegooid te worden met nog meer schoolwerk. En dat is te begrijpen!

Maar wat moet je dan doen als ouder om je kind toch te laten oefenen?

 

Reden van de strijd

Waarom wil je kind niet oefenen? Het antwoord op die vraag bevat een groot stuk van de oplossing. Het is namelijk een groot verschil wanneer je kind niet wil oefenen omdat het de oefenstof te moeilijk vindt en het gevoel heeft steeds te falen dan wanneer het gewoon buiten wil spelen met zijn vriendjes.

Voor beiden is iets te zeggen, maar beide motieven vragen om een goede aanpak.

 

Maak afspraken

Een belangrijke eerste stap is om afspraken te maken. Als ouder moet je beseffen dat kinderen op school al 5 uur aan het onderwijs onderworpen zijn. Dan zitten ze er om 15.00 uur echt niet op te wachten wéér met de boeken op tafel te moeten zitten.

Spreek bijvoorbeeld af dat je kind eerst 2 uur lekker mag spelen of naar een vriendje mag en dat hij of zij tijdens het koken aan zijn oefenwerk gaat. Spreek dan ook af hoe lang het oefenen duurt (30 minuten is lang genoeg!).

 

Zorg voor succes

Het kan ook zijn dat je kind niet wil oefenen omdat het weinig succes ervaart en het idee heeft dat hij of zij faalt. Het is dan ook erg belangrijk om voor succes te zorgen.

Wissel moeilijke en makkelijke vragen af. Doe ook regelmatig sommetjes waarvan je weet dat je kind ze goed zal maken. Je zal zien dat je kind groeit door het succes en steeds meer zin heeft om door te gaan met oefenen.

 

Beloningssysteem

Ook een beloningssysteem kan wonderen doen. Beloon het proces van je kind over het huiswerk maken am sich en niet de resultaten van dat huiswerk. Beloon je kind als het zich zonder mopperen aan het oefenwerk zet en beloon ook wanneer het de tijd goed volmaakt. Een beloningssysteem kun je visueel maken (bijvoorbeeld met stickers of krullen) en je kan er ook een eindbeloning aan hangen. Lees er meer over in dit artikel.

Laat een reactie achter!