Iedereen slaapt vroeg of laat wel eens slecht. De ene keer is het één nachtje, de andere keer duurt het iets langer. Maar wat moet je doen als je slaapproblemen niet vanzelf overgaan?
Ritme
Slapen is een kwestie van ritme. De reden dat je niet goed slaapt komt vaak door een verschuiving in je ritme. Bijvoorbeeld als je laat op de avond nog sport of vlak voor het slapengaan een film kijkt of bezig bent geweest met werken.
Het verschilt van persoon tot persoon hoe je lichaam daarop reageert. Een eerste interventie bij slaapproblemen is dus om je ritme te bestuderen en aanpassingen te doen.
Wanneer je ritme het probleem niet is en slapen niet wil lukken, zou je te maken kunnen hebben met een chronische slaapstoornis.
Chronische slaapstoornis
Er zijn richtlijnen opgesteld om te bepalen of je een chronische slaapstoornis hebt:
- Je slaapt al minstens 3 maanden lang minstens 3 nachten in de week slecht;
- Overdag ben je ongeconcentreerd en moe;
- Je voelt je prikkelbaarder dan anders en hebt last van je slaapgebrek.
Het vaststellen van een chronische slaapstoornis kun je doen met een medisch specialist of je huisarts. Deze kan je verder helpen en je bijvoorbeeld verwijzen naar een centrum voor Slaapstoornissen.
Eerst zelf actie ondernemen
Misschien wil je het niet zover laten komen. In dat geval kun je eerst zelf actie ondernemen. De website Slaapwijzer.net heeft een stappenplan van 7 stappen opgezet die je kan doorlopen om beter te gaan slapen, zonder dat je allerlei rare trucs hoeft uit te halen.
Mocht het daarna nog niet lukken, dan kun je altijd de huisarts bellen.