Wat zijn de voordelen van een slow cooker?

Kook jij graag? Dan heb je de term “slow cooker” vast al eens voorbij horen komen. Deze hype is vanuit de Verenigde Staten ook naar Europa over komen waaien. De slow cooker (ook wel “crock pot”) begint hier steeds populairder te worden.

Is de slow cooker echt onmisbaar op jouw aanrecht? Lees hier de vele voordelen die slow cooking jou te bieden heeft.

 

Wat is een slow cooker?

Letterlijk vertaald dekt de term precies de lading: de slow cooker kookt het voedsel dat je erin stopt heel langzaam gaar. Je zou het beter stoven kunnen noemen.

De slow cooker bestaat uit een aardewerken pot, welke je uit het apparaat kunt halen, en een deksel om het vocht vast te houden.

Het garen van voeding in de slow cooker gebeurt op een lage temperatuur, waardoor het bereiden ervan wel even op zich laat wachten. Gemiddeld ligt de deur van de bereiding tussen de vier en de acht uur.

 

Wat maak je in een slow cooker?

De slow cooker stelt je in principe in staat om slechts één gerecht te bereiden, maar daar zijn kookboeken vol over geschreven.

Want hoewel je maar één gerecht kunt bereiden, is er een enorme hoeveelheid variatie denkbaar. Vooral stoofvlees – waaronder pulled beef en chicken – zijn erg geliefd als recepten. Varieer eindeloos met groenten, vlees, gevogelte en vis. Maar wees ook niet bang om er soepen of zelfs taart in te bereiden! De slow cooker kan veel aan!

 

5 voordelen van de slow cooker

Waarom moet jij zo’n slow cooker in huis halen (of waarom niet)? Bepaal het aan de hand van de 5 grootste voordelen van de slow cooker.

 

#1 Koken wordt makkelijker

De slow cooker kan je veel werk uit handen nemen. Het enige dat je hoeft te doen is de groenten snijden en de aardappels schillen. De slow cooker doet de rest en brengt alles op de juiste temperatuur. Je hoeft niet te keren, niet bang te zijn dat er iets aan brandt of je af te vragen waarom het vlees niet gaar wordt. Ook droog koken van aardappels of rijst is er bij de slow cooker niet bij, want het vocht blijft netjes in de cooker.

 

#2 Je kunt wat anders gaan doen

Vier tot acht uur is een lange tijd. Maar terwijl de crock pot jouw voeding bereidt, kun jij iets anders gaan doen. Er staat niets op het vuur te pruttelen dat aan kan branden, dus je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven.

Koken is met de crock pot meer een kwestie van alles snijden en in de slow cooker stoppen, in plaats van dat je elk ingrediënt los moet bereiden. Het neemt dus veel minder tijd in beslag.

 

#3 Geen vet meer nodig

Onder mensen die bezig zijn met afvallen is de slow cooker enorm populair. Dat komt omdat je geen vet meer nodig hebt! De temperatuur in de slow cooker blijft laag, waardoor eten niet aan kan branden. Tevens blijft het vocht uit het vlees en de groenten in de slow cooker. Dat is genoeg om alles in te kunnen bereiden.

De enige vetten die je binnenkrijgt zijn die vetten die van nature al in voeding zitten (en dus geen kwaad kunnen, mits je ze met mate nuttigt).

 

#4 Meer smaak

Een groot nadeel van hoe wij al jarenlang alles bereiden en koken, is dat er – doordat we zo snel de temperatuur bereiken om voeding te garen – er veel smaak verloren gaat. Gebruikers van de slow cooker erkennen allemaal dat er meer smaak overblijft.

Dat komt omdat het gerecht de tijd heeft gekregen om op te warmen, sappen niet verloren gaan en juist met elkaar worden gemixt. Het is een beetje hetzelfde als wanneer je voeding een nacht bewaard in de koelkast en daarna eet. Dan komen veel gerechten ook steeds beter tot hun recht.

 

#5 Weinig stroomgebruik

Hoe zit het dan met het stroomgebruik? Vier tot acht uur zo’n apparaat zal toch de nodige energie vreten?

Dat valt wel mee. Een slow cooker heeft een lager vermogen dan bijvoorbeeld een oven (denk aan 200 Watt voor een slow cooker tegenover 2500 Watt voor een oen). Daarmee maakt het uiteindelijk niet veel verschil of je dat slow cooker vier tot acht uur aan hebt staan en de oven drie kwartier tot een uur.

Voor mensen die op gas koken is het ook goed om te weten dat je dus geen gas meer nodig hebt bij een slow cooker.

 

Gun jij jezelf een slow cooker?

Genoeg redenen dus om een slow cooker aan te schaffen. Die heb je natuurlijk in verschillende soorten en maten. Wanneer je nog niet helemaal overtuigd bent, kun je er natuurlijk eentje van iemand lenen of een goedkope aanschaffen. Bestudeer de mogelijkheden en lees je goed in.

Op Facebook zijn veel groepen te vinden met echte slow cook fans, die je nog meer op weg kunnen helpen.